Castiga un WEEKEND GRATUIT + mic dejun pentru 2 persoane la Pensiunea Casa Ana *** din Predeal !

close, inchide

Pestera Comarnic


Pestera Comarnic


Bazinul hidrospeologic: Toplita - Comarnic
Sinonime : Pestera de la Comarnic
Suprafata: 0,10 ha. Este situata (intrarea) in cadrul Ocolului Silvic Resita.

Statut legislativ : HCJ Caras Severin nr. 8/20.12.1994; L privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national - sectiunea 3 - zone protejate.

Tip arie - Monument al naturii; CATEGORIA ROM. - B; CATEGORIA IUCN - III

Reprezentativitate - Pestera dezvoltata pe 3 nivele, cu galerii si sali de di-mensiuni mari partial concretionate, cu forme de eroziune si coroziune repre-zentative. Depozitele speogenetice ofera posibilitatea efectuarii de studii paleo-genetice pentru pestera si zona limitrofa. Activitati derulate in perimetrul rezer-vatiei - turism de masa.

Localizare: localitatea cea mai apropiata comuna Carasova satul Iabalcea, Dealul Ponicova, Valea Comarnic, versantul stang;  45010'42' latitudine N si 21056'98'' longitudine E.

Descrierea caii de acces: Situata in raza satului Iabalcea (com. Carasova, jud. Caras-Severin), repre-zinta o strapungere hidrologica a Ogasului Ponicova in calcarele care alcatuiesc Cleantul Putnata (681m). Intrarea Comarnic se afla in versantul stang al vaii cu acelasi nume, la circa 200 m de Cantonul silvic Comarnic (440 m alt.) ; intrarea Ponicova (prin insurgenta) se afla intr-o poiana mare, cu indicator C.M.N., situata in apropierea soselei, la 3,5 km distanta de canton in directia Aninei (470 m alt.).

Date morfometrice : dezvoltare 6201,5 m, denivelare 101,0 m, extensie 1081,0 m.

Morfologie : numar intrari - 7, numar etaje active - 1, numar etaje subfosile - 1, numar etaje fosile - 1, tip retea - dendritica, tipologie gol - pestera de mari dimensiuni.

Forme de eroziune : nivele de curgere, nivele de meandru, albii extinse lateral, plieri, saritori, marmite, praguri, podele lustruite.

Forme de coroziune : alveole, pereti rugosi, muchii taioase, albii largite, hieroglife, septe de podea, lingurite, sali de confluenta, cupole de coroziune, septe de tavan, pereti valuriti. Forme de desprindere : cupole de prabusire, tavane plane structurale, plane de litoclaze, oglinzi de frictiune.

Forme de precipitare chimica : stalactite, stlacmite, coloane, cruste parietale, cruste de planseu, valuri, cristale flotante, perle, domuri, gururi, anemolite.

Forme de acumulare si sedimentare : acumulari de blocuri, blocuri izolate, conuri de grohotis, cruste descuamte, depozite de nisip si argile, aluviuni, trasee aluvionare.

Alte forme : Gelifractie.

Descriere retea
Intrarea Comarnic se afla la capatul nordic al pesterii, este de dimensiuni mici, insa cu poarta metalica si serveste de acces grupelor de turisti conduse de ghid. Intrarea Ponicova se afla in capatul sud-vestic al pesterii, la baza unui pere-te calcaros, este de dimensiuni mari, inchisa de asemenea cu poarta metalica si serveste la iesirea din pestera. Sistemul de galerii s-a format sub actiunea Oga-sului Ponicova care, adancindu-se treptat in fracturile tectonice ale benzii de cal-care (lata de numai 300-400 m si orientata nord-sud), a format mai intai etajul su-perior (fosil), apoi pe cel inferior (subfosil). Colorarile cu fluoresceina au aratat ca exista inca un etaj mai inferior (activ), impenetrabil omului ; in perioadele se-cetoase apa ogasului se pierde in albie la 50-100 m inainte de intrarea Ponicova, foloseste numai acest etaj si iese prin resurgenta.
Etajul fosil al pesterii masoara peste 2 km lungime si reprezinta o grandioasa succesiune de galerii de dimensiuni mari sau foarte mari care fac legatura intre sali vaste. Acest sistem principal al pesterii, care leaga cele doua intrari, con-stituie atractia turistica de baza prin bogata formatiilor concretionate. La ince-putul galeriei, pana in punctul de statie 7, se gasesc putine concretiuni. In salile din punctele 11, 15, 20 si 23 exista blocuri de prabusire de mari dimensiuni, iar in Sala Zebrelor peretii si tavanul sunt dungati de calcare stratificate cu intercalatii de silex innegrite la suprafata.
Abia in aceasta sala incep frumusetile renumite ale pesterii. Din tavan atarna in multe locuri stalactite de cele mai variate tipuri. Pe planseu sunt bogat repre-zentate stalagmitele, de la cele subtiri pana la enormele domuri, precum si sta-lagmite columbare, care intalnind stalactite dau coloane gratioase. Tot pe planseu exista gururi pline cu apa de picurare limpede, perle de pestera lustruite sau gra-untoase, izolate cu lacas sau adunate in cuiburi, precum si baraje de travertin inalte de peste jumatate de metru (zidurile chinezesti dintre punctele 36 si 38, zo-na in care in timpul topirii zapezilor sau a viiturilor mari se instaleaza lacuri des-tul de intinse). Peretii si tavanul sunt in multe locuri ingrosati de scurgeri stalag-mitice divers colorate, prezinta orgi, baldachine, valuri si draperii, lame transpa-rente, cristale minuscule de calcita si felurite alte formatiuni care stralucesc feeric la lumina lampilor. Salile cele mai frumos bogat concretionate, precum si for-matiile mai importante au captat denumiri si sunt trecute pe schita pesterii.
Din punctul 59 o ramificatie conduce in Sala Virgina, pe vremuri protejata printr-o poarta care intrece in frumusete tot ce se poate vedea pana aici. Podeaua, in intregime din calcita scanteietoare este de fapt o enorma scurgere stalagmitica, cu gururi in trepte, pe care sunt risipite o puzderie de stalagmite, domuri si coloa-ne, iar peretii sunt imbracati cu scurgeri proeminete variat colorate. Tot din punc-tul 59 o ramificatie conduce prin Galeria Cotita, scunda si intortocheata, lipsita de formatiuni stalagmitice, la intrarea Ponicova.
Spre deosebire de galeria principala, ea nu e sapata in calcare jurasice cenu-sii, ci in calcare creatice alb-galbui. Etajul subfosil este inundat in intregime in epoca topirii zapezilor si a viiturilor mari. El poate fi explorat partial la ape sca-zute pe sectoarele de galerii accesibile prin punctele 20, 34 si 52. Chiar la apele cele mai mici, comunicarea intre sectoare este impiedicata de un sifon permanent ( Fantana lui Pluto ), iar inaintarea spre nord, de alte sifoane.
Apa care iriga acest etaj iese la zi in punctul notat pe schita ca resurgenta.
Galeriile sunt usor descendente in sensul curgerii apei si formate pe fete de strat exista si in acest etaj concretiuni splendide ( de pilda Cascada de Lapte), dar mai importante si mult mai numeroase sunt formele sculptate de apa pe toata sec-tiunea galeriei ; dintre ele retine linguritele, martorii de silex si lapiezurile.

Geologie : calcare de valea Aninei - varsta - Br + Ap si calcare de plopa superioare - varsta - Ox + Km1

Petrografie : structural - calcar compact, stratificat / tectonic - pe directia litoclazei.

Hidrologie : tip hidrologic - activ, sistem carstic - binar, tipologia retelei - complexa, debit : mediu -66,4 l/s, minim - 5 l/s, maxim - 475 l/s

Climatologie : temperatura aer - 9°C, temperatura apa - 8,6°C, umiditate 85%, ventilatie - unidirectional.

Fauna :

Fauna terestra - 91 specii apartinand familiilor : Gasteropode, Opilionide, Arahneide, Acarieni, Diplopoda, Plecoptera, Efemeroptera, Trichoptera, Diptera, Oligochete, Pseudoscorpioni, Isopode, Chilopoda, Colembola, Diplura, Sciaride, Coleoptera.

Fauna acvatica - 3 specii apartinand familiilor : Amfipode, Colembole.

Program de vizitare: Aprilie - septembrie, zilele miercuri - duminica
Taxa de vizitare:
30.000lei adulti
15.000lei copii

Se asigura ghid autorizat, surse de lumina.Nu exista taxe pentru fotografiere ! Traseul turistic are 1750 m lungime. Parcurgerea lui dureaza cca. 2h30min. Pestera este in custodia Asociatiei Speologice Exploratorii Resita.


Autor: Bodea Raul


Data publicarii : 20 mai 2008
Articol adaugat de : Anonim
Vizualizari :

TAGS:

Articole pe aceeasi tema

Oferte de cazare din

hoteluri
pensiuni
vile

romanian languageenglish language
 

Cauta Cazare

Exemplu: Sinaia , Hotel Continental , Valea Prahovei

 
 

Articole recente

Judetul Alba - obiective turistice

statiunea fantanele belis - o recreere de neuitat

ce imi place la - Paraul Rece

atractii turistice - Valea Prahovei

Litoral - Saturn

Zona turistica - Sfantu Gheorghe delta

Sinaia - zona turistica

slanic moldova - statiune balneara

Baile Felix - vacanta de vis

Zona Bicaz - peisaj

 
 

Aboneaza-te la Newsletter !

Cele mai noi oferte de cazare .

E-mail: 

 
 

Oferte de cazare

Poze Hotel Marea Neagra

Hotel Marea Neagra

Hotelul Marea Neagra este situat in statiunea Mamaia, la 50m de plaja, inconjurat de multa verdeata ... [ cazare Hotel Marea Neagra ]

Poze Hotel SPORT

Hotel SPORT

Situat Ón staţiunea turistică EFORIE NORD, la o distanţă aproximativ egală ... [ cazare Hotel SPORT ]

Poze Hotel Turist suior

Hotel Turist suior

Sunt unele locuri despre care multi dintre noi nici nu stiu ca exista. Sunt unele locuri altfel ... [ cazare Hotel Turist suior ]

Poze Hotel Cabana Vanatorilor

Hotel Cabana Vanatorilor

Situat la cea mai mare inaltime din Romania (la 1.100 m altitudine), la 25 km sud de orasul Brasov, ... [ cazare Hotel Cabana Vanatorilor ]

 
 

Tag-uri Cazare

 

administreaza cont

concurs online, concurs turism

PUBLICITATE

Aici poate fi oferta ta !

Pentru cei care doresc ca oferta lor sa fie listata aici puteti sa ne contactati, pentru a obtine mai multe detalii , folosind formularul din pagina de contact .