Castiga un WEEKEND GRATUIT + mic dejun pentru 2 persoane la Pensiunea Casa Ana *** din Predeal !

close, inchide

Bran - Clincea - Cabana Virful Omu, trasee montane


Harta Traseu Montan : Bran - Clincea - Cabana Virful Omu

traseu montan Bran - Clincea - Cabana Virful Omu, harta Bran - Clincea - Cabana Virful Omu Pentru a vedea harta la dimensiune mare, faceti click pe imagine.

Prezentare Traseu Montan : Bran - Clincea - Cabana Virful Omu

BRAN — CLINCEA — CAB. VF. OMU

Marcaj: banda rosie. Timp: 5½—6½ ore. Diferenta de nivel: + 1680 m (urca 1 540 m, coboara 100 m; urca 190 m). Traseu nerecomandabil pe timp nefavorabil.

 

Traseul porneste din soseaua nationala Brasov—Cîmpulung, din punctul de ramificatie a soselei comunale spre satul Bran-Poarta. Urmam aceasta sosea spre SE prin sat si dupa circa ½ ora ajungem la ramificatia de drumuri din punctul Podul Oprisului în dreptul km 2 al soselei si la circa 4 minute de mers din dreptul bisericii (825 m).

La dreapta spre Vf. Omu prin Ciubotea sau V. Gaura.

Traseul nostru continua spre stînga, în urcus pe un drum de care printre case razlete, curti taranesti, livezi si fînete, avînd înainte panorama versantului transilvanean al Bucegilor (de la stînga spre dreapta: Velicanu, ̃iganesti, Clincea, Gaura, Gutanu). Drumul se angajeaza pe Muchia Orbului si curînd, dupa ce am lasat în urma ultima casa din Bran-Poarta, ne conduce într-o sea larga pe muchie (1 040 m) de unde se observa ½ la dreapta culmea împadurita Zanoaga si dincolo de aceasta magura Gogu Noaghiei. Lasam cele 2 drumuri ce pornesc respectiv ½ la dreapta si ½ la stînga si continuam înainte pe muchie. Dupa 8—10 min de urcus foarte usor, la extremitatea de sus a unei poieni asternute în lungul muchiei, parasim aceasta coama urmînd drumul spre stînga de-a coasta care, dupa un coborîs usor ne conduce curînd într-o poienita la obîrsia unui pîrîias. Drumul se îndreapta aici brusc catre stînga, continuînd aproape orizontal printr-o plantatie de molid, traverseaza un pîrîu (V. Seaca) si apoi, urcînd pieptis o mica portiune iese într-o poiana situata pe Muchia Buricii (1 130 m). De aici urcam spre dreapta în lungul muchiei prin padure si dupa circa 10 min. ajungem în alta poienita (1 205 m) de unde drumul continua în urcus prin padurea de pe flancul estic al muchiei si ne conduce în Poiana Panicerului (1 385 m) situata pe un prag larg al coamei care desparte V. Panicerului (stînga) de V. Oprisului (dreapta). Observam aici deasupra spre stînga M t. Velicanu si ½ la dreapta Coltii Clincei. Urmam în lungul coamei si apoi printr-un ocol catre dreapta de-a coasta pe deasupra vaii Oprisului si curînd ajungem în Poiana Zanoagei, într-o sea larga pe coama ce desparte V. Oprisului de V. Urlatoarea Clincei (1 410 m). Din acest punct parasim drumul care continua înainte de-a coasta si urcînd din sea catre ESE prindem imediat poteca în urcus de-a coasta catre stînga, spre ENE. Dupa un urcus pronuntat prin plantatia de molid iesim pe muchia Clincea pe care continuam prin raristi de molid si poienite si dupa circa 25 min. din Poiana Zanoaga ajungem în Poiana Clincei (1 640 m). Poteca urmeaza prin molidisul des de-a lungul muchiei serpuind pe ambele flancuri ale acesteia si dupa înca 15 min. ne conduce la limita superioara a padurii într-o sea a crestei, la baza unui tanc stîncos (1 765 m).

De aici trecem pe flancul sudic, traversam un pîlc de molidis si curînd, dupa o serpentina scurta a potecii iesim iar în creasta. Ocolind pe flancul nordic un alt tanc revenim pe creasta strajuita de turnulete de stînci (punctul „La Stînci"), continuînd apoi în urcus de-a coasta pe flancul sudic pe care curînd, jos în dreapta, apare un turn stîncos solitar (Turnul Clincei). Trecem printr-o mica strunga stîncoasa (1 870 m) si înapoi, printre tufele de ienupar dintre care se ridica ultimii molizi piperniciti, urcam pe sub creasta cu tancuri stîncoase, iesind din nou în culmea Clincea, într-o mica sea (1 895 m). În stînga jos, V. Panicerului cu malul opus acoperit de tufarisuri de ienupar; în dreapta, V. Urlatoarea Clincei. Continuam în lungul crestei înca circa 10 min., apoi lasînd în stînga un tanc stîncos, parasim definitiv creasta, trecînd de-a coasta pe pajistile largi si înierbate de pe fata de S si SV a culmei Clincea.

Poteca urmeaza curba de nivel si curînd traverseaza un vîlcel cu bolovanis din obîrsiile vaii Urlatoarea Clincei. Trecînd apoi pe versantul vestic al muntelui ̃iganesti urca de-a coasta printre pîlcuri de ienupar si smirdar, strabate printr-o mica sea stîncoasa, coboara usor în al 2-lea vîlcel, dupa care urca mai pronuntat, atingînd o muchie. De aici, urmam cararea în urcus de-a coasta, (atentie la marcaj!) si nu hatasele de oi mai evidente care tenteaza a continua orizontal. Traversam o serie de sistoace cu bolovanisuri, trecem pe sub o zona de stîncarii si apoi, printre tufarisuri de smirdar ajungem în Culmea ̃iganestilor, într-o mica sea (2 175 m).

 

De aici se observa: spre E, jos de partea cealalta a crestei, V. ̃iganesti; dincolo de vale, creasta Padina Crucii (care separa V. ̃iganesti -V. Malaesti) cu flancul dinspre noi acoperit cu întinse tufarisuri de smirdar si în ultimul plan, Bucsoiu: spre SE, Vf. Bucura; spre SSE, Vf. Padina Crucii (rotunjit, din calcare albe); spre S, marginea platoului vîrfului Scara; spre SSV, în continuare Culmea ̃iganestilor; spre N, Vf. ̃iganesti (2019 m); spre NNE, în fund, Postavaru: spre NE, în fund Piatra Mare.

 

Din acest punct continuam spre dreapta în urcus usor pe creasta si dupa 2—3 min. ajungem în alta sea, la o ramificatie de drumuri (2 195 m).

Ramificatie: La stînga în coborîs, spre cab. Malaesti prin V. ̃iganesti — Padina Crucii, circa 1 ora, marcaj banda galbena (vezi traseul 16 A).

De aici urcam înainte spre S, pe flancul estic al crestei, iesim pe creasta prin pajistea scunda cu bolovanis[1], apoi din nou printre pîlcurile de smirdar de pe versantul vaii ̃iganesti si dupa circa 15 min. de la ramificatie revenim pe culme într-o sea (stîlp de marcaj, 2 250 m), de unde apare spre ESE Vf. Omu.

Intrînd în zona framîntata a Coltilor ̃iganestilor, poteca trece mai întîi printr-o sea stîncoasa, coboara apoi pe muchie (de unde în dreapta jos se deschide caldarea superioara a vaii Ciubotea) si ocolind pe la baza Turnul ̃iganestilor, iese pe o coasta înierbata si puternic înclinata. Dupa un urcus repede prin cîteva serpentine scurte pe aceasta coasta trecem pe o brîna pe la baza unui turn din calcare (Caciula lui ̃epes) si apoi intram în hornul „La Scara" care coboara vertiginos sub noi pîna în fundul vaii ̃iganesti. Poteca iese repede din horn pe muchie, deasupra vaii Ciubotea si de aici, printr-un urcus pieptis si scurt ne conduce din nou în culmea ̃iganesti, nu departe de punctul de desprindere a acesteia din platoul vîrfului Scara (stîlp de marcaj, 2 390 m).

O larga perspectiva se deschide asupra Pasului Bran si Cîmpia Bîrsei: spre NV, jos, comuna Bran si în fund comuna Zarnesti, deasupra careia spre stînga se ridica masivul Piatra Craiului; spre NNV, jos, satul Sohodol si mai departe Tohanul Nou în cîmpie si Tohanul Vechi la poalele dealurilor din fund; între N si NNE ridicatura izolata, Magura Codlei; spre N, comuna Rîsnov, la poalele dealurilor împadurite; între N si NNE, Culmea ̃iganesti; spre NE, Pasul Timisului, între Postavaru (stînga) si Piatra Mare (dreapta); spre VSV, Mt. Gaura cu Vf. Lancia (2275 m); spre SSV, în fund, Mt. Leaota.

Din acest punct poteca se îndreapta brusc la stînga spre SSE, urcînd usor si dupa circa 50 pasi apare în dreapta coama lata a culmei Scara ce formeaza Podul Spintecaturilor. Continuam în urcus foarte usor spre SSE pe flancul vestic al culmii ̃iganesti la mica distanta sub linia de creasta si dupa înca circa 210 pasi întîlnim drumul ce vine din dreapta dinspre Bran prin Ciubotea (stîlp indicator 2415 m). Urcusul înceteaza curînd în marginea platoului vîrfului Scara.

 

De aici se observa: spre N, la 85—90 pasi distanta, Vf. Scara (2421 m); spre ENE pe creasta, Vf. Padina Crucii (bloc de calcare albe) si în prelungire, în fund, Bucsoiu; spre E, Vf. Omu; spre ESE, Vf. Bucura si mai îa dreapta, Vf. Gavanele (din calcare, 2472 m); spre SE, Coltii Obîrsiei (2488 m); spre SSE, Obîrsia si mai la dreapta în primul plan peste vale, Vf. Doamnele (2 401 m); spre S, în fund, Zanoaga (1789 m); spre SSV, în fund, culmea Strungele Mari si ªeaua Strunga si putin mai la stînga, într-un plan mai apropiat, vîrful secundar al Batrînei (2 164 m), rotunjit si cu jnepenisuri; spre SV, culmea Gutanului cu stîncarii de calcare si jnepenisuri.

 

Din acest punct, poteca urmînd culmea Scara începe sa coboare pe sub creasta si curînd ne conduce într-o sea la obîrsia Hornului Mare al ̃iganestilor (2 385 m) prin care jos, la 400 m diferenta de nivel sub noi, se zareste fundul vaii ̃iganesti. Continuam coborîsul usor pe flancul sudic al crestei care aici culmina cu 2 blocuri de calcare albe (cel dinspre est, Vf. Padina Crucii), si dupa circa 10 min. ajungem în Curmatura Hornurilor la obîrsia Hornului Mare al Malaestilor, deasupra caldarii superioare a vaii Malaesti, unde întîlnim venind din dreapta drumul (marcat cu cruce rosie) de la Bran prin V. Gaura (2315 m). Dupa 100 de pasi mai departe trecem pe la obîrsia Hornului Mic prin care se zareste în vale cabana Malaesti. Urcam usor pe flancul sudic si iesim din nou pe creasta, unde întîlnim curînd drumul ce vine din stînga din V. Malaesti (2 385 m). De aici, un urcus usor si continuu de 15 min. ne conduce pe Vf. Omu, la cabana Vf. Omu (2 507 m).


[1] Vegetatia pitica alpina, specifica crestelor puternic vîntuite este formata aici îndeosebi din 2 specii de arbusti pitici, azalea de munte (Loiseleuria procumbens) si un soi de afine (Vaccinium uliginosum), ale caror covoare sînt întrerupte de eroziuni produse de vînt, obisnuit de forma semilunara, cu deschiderea catre NV, indicînd astfel directia vînturilor dominante.


romanian languageenglish language
 

Cauta Cazare

Exemplu: Sinaia , Hotel Continental , Valea Prahovei

 
 

Articole recente

Judetul Alba - obiective turistice

statiunea fantanele belis - o recreere de neuitat

ce imi place la - Paraul Rece

atractii turistice - Valea Prahovei

Litoral - Saturn

Zona turistica - Sfantu Gheorghe delta

Sinaia - zona turistica

slanic moldova - statiune balneara

Baile Felix - vacanta de vis

Zona Bicaz - peisaj

 
 

Aboneaza-te la Newsletter !

Cele mai noi oferte de cazare .

E-mail: 

 
 

Oferte de cazare

Poze Hotel Marea Neagra

Hotel Marea Neagra

Hotelul Marea Neagra este situat in statiunea Mamaia, la 50m de plaja, inconjurat de multa verdeata ... [ cazare Hotel Marea Neagra ]

Poze Hotel SPORT

Hotel SPORT

Situat în staţiunea turistică EFORIE NORD, la o distanţă aproximativ egală ... [ cazare Hotel SPORT ]

Poze Hotel Turist suior

Hotel Turist suior

Sunt unele locuri despre care multi dintre noi nici nu stiu ca exista. Sunt unele locuri altfel ... [ cazare Hotel Turist suior ]

Poze Hotel Cabana Vanatorilor

Hotel Cabana Vanatorilor

Situat la cea mai mare inaltime din Romania (la 1.100 m altitudine), la 25 km sud de orasul Brasov, ... [ cazare Hotel Cabana Vanatorilor ]

 
 

Tag-uri Cazare

 

administreaza cont

concurs online, concurs turism

PUBLICITATE

Aici poate fi oferta ta !

Pentru cei care doresc ca oferta lor sa fie listata aici puteti sa ne contactati, pentru a obtine mai multe detalii , folosind formularul din pagina de contact .