Castiga un WEEKEND GRATUIT + mic dejun pentru 2 persoane la Pensiunea Casa Ana *** din Predeal !

close, inchide

Bran - Gutanu - Seaua Strunga - Cabana Padina - Cabana Pestera, trasee montane


Harta Traseu Montan : Bran - Gutanu - Seaua Strunga - Cabana Padina - Cabana Pestera

traseu montan Bran - Gutanu - Seaua Strunga - Cabana Padina - Cabana Pestera, harta Bran - Gutanu - Seaua Strunga - Cabana Padina - Cabana Pestera Pentru a vedea harta la dimensiune mare, faceti click pe imagine.

Prezentare Traseu Montan : Bran - Gutanu - Seaua Strunga - Cabana Padina - Cabana Pestera

BRAN — GUȚANU — ȘEAUA STRUNGA — CAB. PADINA — CAB. PEȘTERA

Marcaj: banda rosie.  Timp:8 ore.  Diferenta de nivel (de la capatul de sus al comunei Șimon): la cab. Padina + 625 m (urca 1 000 m; coboara 375 m); la cab. Pestera + 700 m (urca 1 000 m; coboara 390 m; urca 90 m).

 

Din Bran (castel) urmam soseaua nationala Brasov-Cîmpulung spre vest circa 1 km pîna la podul peste V. Șimonului. De aici parasim soseaua si continuam la stînga spre sud pe drumul care strabate satul Șimon de-a lungul vaii Șimonului. Dupa circa 5 km, ajungem la capatul satului în dreptul confluentei vaii Șimonului cu V. lui Lamba (910 m). De aici parasim valea si prindem la dreapta drumul în urcus prin padure pe Plaiul lui Lom. Dupa circa 45 min. drumul ne conduce pe culmea Plaiul Pleasa care desparte V. Șimonului de V. Bîngalesei (spre V) si unde întîlnim drumul ce vine dinspre Moeciu de Sus si Moeciu de Jos. Continuam spre SE în lungul acestei culmi si dupa circa 3,5 km de urcus usor prin molidisul întrerupt de poieni iesim la gol în Poiana Gutanului. În stînga jos se afla V. Gutanului care împreuna cu V. Gaura formeaza V. Șimonului (sau V. Catunului). Curînd ajungem la casa de vînatoare Bîngaleasa (1 459 m), de unde se deschide o larga perspectiva:

 

Spre NE caldarile vaii Gaura si culmea Scara; între ENE si SE abruptul vestic al muntilor Cutanu si Grohotisu; spre SSE în creasta, larga adîncitura semicirculara, Șeaua Strunga.

 

De aici drumul se îndreapta spre E în urcus direct mai putin de 1 km, pîna la cota 1550 de unde se orienteaza catre S, trece printr-un molidis si apoi printre raristi de molid si bolovanisuri, traverseaza firul vaii Grohotisului angajîndu-se de-a coasta pe sub abruptul muntelui Grohotisu, în întregime din calcare jurasice, la baza caruia se întind mari grohotisuri mobile[1]. Avînd în dreapta depresiunea adînca a vaii Bîngaleasa, drumul se apropie treptat de poalele abruptului si dupa circa 1½ ora de la casa de vînatoare ne conduce printre bolovanisuri în Șeaua Strunga din creasta muntelui Strungele Mari, unde urcusul ia sfîrsit (1 909 m).

În mijlocul trecatoarei se afla o borna de ciment iar putin mai spre dreapta, pe flancul estic al crestei, urmele cladirii fostului pichet de graniceri si a vamii.

Din acest punct drumul coboara spre SE prin pajisti largi în lungul unei ravene apoi curînd se îndreapta catre stînga, de-a coasta pe sub stîncarii de calcare albe, dezagregate de eroziuni. În dreapta sus, muntele Tataru, iar în stînga coama muntelui Coltii Padinei. Dupa circa l2 min. lasam în dreapta traseul marcat care coboara direct în lungul unei depresiuni largi, înierbate (varianta de iarna) si tinem drumul de-a coasta pe flancul sudic al muntelui Coltii. În dreapta jos, dincolo de larga platforma înierbata se observa V. Coteanului si peste aceasta, piciorul muntelui Coteanu desprins din Vf. Tataru.

Dupa 40—45 min. din Șeaua Strunga ajungem în dreptul Brînei Coltii (1 690 m). Reîntîlnim marcajul apoi coborîm repede prin pajisti pe muchia Padina Strungii, îndreptîndu-se brusc catre dreapta si înapoi drumul iese pe fata vaii Coteanului, unde dupa ce descrie o serpentina continua de-a coasta pe sub stîncarii de conglomerate pe care apar primele pîlcuri de molid; se orienteaza apoi catre N si intra în raristea de molid. Din dreptul pîrîului cu captarea de apa a cabanei coborîm direct si curînd ajungem în spatele cabanei Padina (1 535 m).

 

Legaturi de la cab. Padina spre: cab. Zanoaga sau Bolboci (44); cab Vf. cu Dor (43).

 

Spre cab. Pestera urrnam drumul catre N în coborîs usor prin marginea de sus a padinei largi din lungul vaii Ialomita si curînd intram în drumul ce vine din dreapta, dinspre Bolboci (marcat cu cruce albastra). Traversam pe podet V. Horoabei, trecînd astfel pe muntele Batrîna si printr-un pîlc de molidis iesim în Poiana Horoaba 50, în marginea rezervatiei naturale împrejmuite (1 520 m).

Spre NV se observa zona de stîncarii abrupte din calcare de deasupra vaii Horoaba, cu Turnul Seciului profilat pe peretele Batrînei si despartit de acesta printr-o sea adînca.

De aici drumul se îndreapta catre NE paralel cu apa Ialomitei. Lasam în stînga poteca ce conduce în urcus usor pe sub stîncarii spre Pestera Ialomitei 59 (5 min.) si apoi imediat traversam pe podet V. Ialomitei la iesirea acesteia din Cheile Pesterii, trecînd astfel pe muntele Cocora. Urcam pe trepte de piatra prin Cheita Cocorei si ajungem în dreptul asezarilor mînastirii „Pestera". Drumul ocoleste prin dreapta incinta mînastirii si patrunde în padurea Cocora, unde imediat întîlnim soseaua dinspre Sinaia. Urmam la stînga soseaua prin Poiana Crucii (rezervatie naturala împrejmuita) si ocolind aceasta poiana pe la V si N, dupa circa 30 min. de la Padina ajungem la cabana Pestera (1 610 m).


[1] Pe aceste grohotisuri vegeteaza planta rara Linaria alpina, specifica grohotisurilor mobile de calcare, cu tulpini tîrîtoare printre bolovani, cu frunze mici de un verde albastrui si flori violete cu o pata galbena, asemanatoare celor de gura leului.


romanian languageenglish language
 

Cauta Cazare

Exemplu: Sinaia , Hotel Continental , Valea Prahovei

 
 

Articole recente

Judetul Alba - obiective turistice

statiunea fantanele belis - o recreere de neuitat

ce imi place la - Paraul Rece

atractii turistice - Valea Prahovei

Litoral - Saturn

Zona turistica - Sfantu Gheorghe delta

Sinaia - zona turistica

slanic moldova - statiune balneara

Baile Felix - vacanta de vis

Zona Bicaz - peisaj

 
 

Aboneaza-te la Newsletter !

Cele mai noi oferte de cazare .

E-mail: 

 
 

Oferte de cazare

Poze Hotel Marea Neagra

Hotel Marea Neagra

Hotelul Marea Neagra este situat in statiunea Mamaia, la 50m de plaja, inconjurat de multa verdeata ... [ cazare Hotel Marea Neagra ]

Poze Hotel SPORT

Hotel SPORT

Situat în staţiunea turistică EFORIE NORD, la o distanţă aproximativ egală ... [ cazare Hotel SPORT ]

Poze Hotel Turist suior

Hotel Turist suior

Sunt unele locuri despre care multi dintre noi nici nu stiu ca exista. Sunt unele locuri altfel ... [ cazare Hotel Turist suior ]

Poze Hotel Cabana Vanatorilor

Hotel Cabana Vanatorilor

Situat la cea mai mare inaltime din Romania (la 1.100 m altitudine), la 25 km sud de orasul Brasov, ... [ cazare Hotel Cabana Vanatorilor ]

 
 

Tag-uri Cazare

 

administreaza cont

concurs online, concurs turism

PUBLICITATE

Aici poate fi oferta ta !

Pentru cei care doresc ca oferta lor sa fie listata aici puteti sa ne contactati, pentru a obtine mai multe detalii , folosind formularul din pagina de contact .