Castiga un WEEKEND GRATUIT + mic dejun pentru 2 persoane la Pensiunea Casa Ana *** din Predeal !

close, inchide

Busteni - Poiana Costilei - Valea Cerbului - cabana Vf. Omu, trasee montane


Harta Traseu Montan : Busteni - Poiana Costilei - Valea Cerbului - cabana Vf. Omu

traseu montan Busteni - Poiana Costilei - Valea Cerbului - cabana Vf. Omu, harta Busteni - Poiana Costilei - Valea Cerbului - cabana Vf. Omu Pentru a vedea harta la dimensiune mare, faceti click pe imagine.

Prezentare Traseu Montan : Busteni - Poiana Costilei - Valea Cerbului - cabana Vf. Omu

BUȘTENl — POIANA COȘTILEI — V. CERBULUI — CAB. VF. OMU

Marcaj: triunghi rosu pîna la ramificatia 1 (Poiana Costilei), apoi banda galbena. Timp: 5½ —6 ore. Diferenta de nivel: + 1 620 m (urca 475 m; coboara 40 m; urca 1 185 m).


Vezi traseul 8 pîna în punctul Ramificatia 1 (rascrucea de drumuri Poiana Costilei, 1 320 m) la pag. 69.

Din acest punct urmam poteca marcata cu banda galbena la stînga spre V, în lungul Poienii Vaii Cerbului, si dupa ce am traversat firul sec al vaii Malinului, în urcus usor printre raristi de molid si blocuri stîncoase, atingem curînd firul vaii Cerbului (1 340 m).

De aici se observa: în stînga (spre E) gura vaii Malinului care debuseaza în poiana printr-o treapta verticala din lespezi de stînca, în punctul de confluenta cu V. Verde ("dreapta); în fata Vf. Prapadit (1 796 m), dominînd peisajul cu silueta sa zvelta si ascutita; în directia firului vaii Cerbului, Vf. Țapului (1 795 m), legat de pieptul abruptului prin Șeaua Țapului.

Poteca traverseaza firul vaii si se angajeaza pe flancul muntelui Moraru, urcînd de-a coasta prin padure, paralel cu firul vaii dominat aici de peretele impresionant al vîrfului Prapadit. Dupa circa 10 min de mers, de partea cealalta a acestui vîrf apare în stînga, peste vale, V. Seaca a Costilei. Sus la obîrsia vaii orizontul este închis de Coltul Mare al Malinului. Trecem apoi prin fata peretelui frontal al Coltului Țapului si dupa înca circa 10 min. iesim la lumina în Poiana Vaii Țapului, unde traversînd firul vaii, trecem din nou pe muntele Costila, în punctul de confluenta cu V, Țapului (1 500 m). La obîrsia acestei vai (spre SSV), în mijlocul abruptului, se observa Șeaua Coltilor Malinului si spre stînga cei trei colti ai Malinului. Dinspre SV coboara V. Urzicii care debuseaza tot în aceasta poiana, putin mai sus, într-o zona de bolovanisuri, înainte, spre V, se profileaza Creasta Priponului cu peretele estic si în ultimul plan, coastele înierbate ale muntelui Coltii Obîrsiei dinspre V. Caldarilor. Deasupra pragului format din Poiana Vaii Țapului, urmeaza o treapta a vaii, împadurita cu molidis, pe care urcam printre blocuri de stînca abundent acoperite de vegetatie subalpina. Dupa circa 15 min. de la V. Țapului, trecem prin punctul „La Numaratoarea Oilor", unde poteca descriind o scurta serpentina, se strecoara printre 2 pereti de stînca apropiati si ne conduce curînd la limita superioara a padurii, unde urcusul înceteaza în marginea unui prag larg, într-o poiana invadata de urzici.

Înainte se deschide larg perspectiva caldarii superioare a vaii Cerbului, cu Vf. Vaii Cerbului, iar în dreapta se observa fata sudica a Morarului, cu brîne ierboase, întrerupte de stîncarii si raristi de larice. Putin mai departe, în stînga potecii se afla Piatra Pîrlita (1 610 m), vechi loc de adapost sub un bloc de stînca afumat de focuri ciobanesti.

În fata, gura vaii Priponului si Creasta Priponului, iar în stînga, despicatura vaii Caprelor care sfîrseste la marginea poienii printr-un impresionant horn vertical cu un imens bloc în surplomba. La capatul de sus al poienii se ridica pintenul Priponul Vaii Cerbului, însemnata ruptura de panta a vaii.

Poteca ne apropie mult de gura stîncoasa a vaii Priponului, se angajeaza apoi pe coasta Priponului Vaii Cerbului, urcînd repede prin cîteva serpentine pe lespezi de piatra si patrunde între peretii unui horn1. Printr-o serpentina scurta iesim deasupra hornului, înclinarea scade simtitor si dupa 15—20 min. de la Piatra Pîrlita ajungem la marginea unui prag (1 735 m), în punctul în care spre stînga porneste o brîna lata, cu hatase de oi, ce conduce la Bordeiul Berbecilor din V. Priponului2. De aici continuam pe sub coastele cu pîlcuri de larice, jnepeni si anin de munte si curînd trecem din nou pe malul opus al vaii, în punctul de confluenta cu V. Caldarilor (primul afluent pe dreapta al vaii Cerbului). Lasînd în urma ultimii arbori razleti, intram în zona alpina. O serpentina scurta a potecii ne conduce deasupra unei zone de stîncarii3 si dupa 20—25 min. de la traversarea vaii, trecem din nou pe Costila (1 885 m). Urmeaza un piept plin de bolovanisuri, pe care poteca, stricata de „scurtaturi" urca în serpentine, pe la poalele peretelui frontal al crestei ce desparte V. Caldarilor de caldarea superioara a vaii Cerbului, conducîndu-ne pe un alt prag al vaii (2 030 m). Dupa o noua treapta urcata prin cîteva serpentine traversam pentru ultima oara firul vaii, trecînd pe Moraru (2 125 m); la circa 10 min. de aici, ajungem la marginea caldarii superioare a vaii Cerbului, pe coama transversala care formeaza „zavorul" acestei caldari (2 170 m). Caldarea semicirculara, cu fundul plan si aproape orizontal, se deschide larg în fata, oferind aspectul tipic al obîrsiilor vailor glaciare.

De aici se observa: spre S si SE, versantul nordic al muntelui Coltii Obîrsiei, remarcabil printr-o zona de pereti stîncosi de înaltime aproape constanta, ce încinge ca o treapta regulata coastele de sub vîrf (Ceardacul Obîrsiei); spre V, deasupra caldarii blocul proeminent, Vf. Vaii Cerbului; spre NNV, masa de calcare albe ce formeaza Vf. Gavanele (2479 m); spre NE, coama putin proeminenta a vîrfului Bucura; spre NNE, Coltii Morarului si înapoi, jos în V. Prahovei, localitatea Azuga.

Din acest punct, poteca urmeaza spre dreapta, pe coastele de sub Vf. Bucura, acoperite cu pîlcuri dese de smirdar (Rhododendron kotschyi) si, în serpentine largi, traverseaza de 3 ori Șistoaca Bucurei, ultima oara la 2 275 m, în punctul în care aceasta sistoaca îsi aduna viroagele de obîrsie rasfirate sub Vf. Bucura, Vf. Omu si Creasta Morarului. Urcusul continua apoi pe fata Morarului si la capatul celei de a 7-a serpentine, ajungem pe o coama (2 350 m).

De aici se observa: spre SSV, vîrful impunator, tabular, al Coltilor Obîrsiei (2488 m); spre SE, abruptul nordic al Costilei, si Vf. Costila (2489 m). Dupa înca 6 serpentine poteca ne apropie mult sub creasta Morarului, se îndreapta catre V urcînd de-a coasta pe sub creasta si curînd ne conduce pe Creasta Bucura, unde întîlnim poteca ce vine din stînga, dinspre Pestera si Babele. De aici, în 3—4 min. ajungem la cab. Vf. Omu (2 507 m).


Legaturi de la cab. Vf. Omu spre: Crucea Eroilor — cab. Caraiman (70); cab. Babele (71); cab. Pestera prin V. Obîrsiei (72); cab. Padina (si pestera) prin Coltii Țapului — Șeaua Strunga (73); Bran prin V. Gaura (74); Bran prin Ciubotea (75); Bran prin Clincea (76): cab. Malaesti prin V. Malaesti (67); cab. Malaesti prin Bucsoiu — Brîna Caprelor (68); cab. Dihamu prin Bucsoiu (68 A); cab. Poiana Izvoarelor prin Bucsoiu (68 B); Busteni prin Bucsoiu (68).

1 În fundul hornului, deasupra potecii, se remarca exemplare de Heracleum palmatum (talpa ursului), planta viguroasa din familia Umbeliferelor, cu frunze foarte mari, adînc si elegant spintecate. Este o specie endemica pentru Carpatii României, caracteristica buruienisurilor din lungul vailor subalpine.

2 Pe aceasta brîna, putin deasupra potecii, se afla un bun adapost natural de ploaie, sub o streasina larga de stînca.

3 Pe stînci se pot observa cîteva plante caracteristice vegetatiei stîncilor însorite din Carpatii sudici, ca: Dianthus spiculifolius (garofita alba de stînci), Gypsophila petraea, Asperula capitata.


romanian languageenglish language
 

Cauta Cazare

Exemplu: Sinaia , Hotel Continental , Valea Prahovei

 
 

Articole recente

Judetul Alba - obiective turistice

statiunea fantanele belis - o recreere de neuitat

ce imi place la - Paraul Rece

atractii turistice - Valea Prahovei

Litoral - Saturn

Zona turistica - Sfantu Gheorghe delta

Sinaia - zona turistica

slanic moldova - statiune balneara

Baile Felix - vacanta de vis

Zona Bicaz - peisaj

 
 

Aboneaza-te la Newsletter !

Cele mai noi oferte de cazare .

E-mail: 

 
 

Oferte de cazare

Poze Hotel Marea Neagra

Hotel Marea Neagra

Hotelul Marea Neagra este situat in statiunea Mamaia, la 50m de plaja, inconjurat de multa verdeata ... [ cazare Hotel Marea Neagra ]

Poze Hotel SPORT

Hotel SPORT

Situat în staţiunea turistică EFORIE NORD, la o distanţă aproximativ egală ... [ cazare Hotel SPORT ]

Poze Hotel Turist suior

Hotel Turist suior

Sunt unele locuri despre care multi dintre noi nici nu stiu ca exista. Sunt unele locuri altfel ... [ cazare Hotel Turist suior ]

Poze Hotel Cabana Vanatorilor

Hotel Cabana Vanatorilor

Situat la cea mai mare inaltime din Romania (la 1.100 m altitudine), la 25 km sud de orasul Brasov, ... [ cazare Hotel Cabana Vanatorilor ]

 
 

Tag-uri Cazare

 

administreaza cont

concurs online, concurs turism

PUBLICITATE

Aici poate fi oferta ta !

Pentru cei care doresc ca oferta lor sa fie listata aici puteti sa ne contactati, pentru a obtine mai multe detalii , folosind formularul din pagina de contact .