Castiga un WEEKEND GRATUIT + mic dejun pentru 2 persoane la Pensiunea Casa Ana *** din Predeal !

close, inchide

Busteni - Valea Jepilor - cabana Caraiman, trasee montane


Harta Traseu Montan : Busteni - Valea Jepilor - cabana Caraiman

traseu montan Busteni - Valea Jepilor - cabana Caraiman, harta Busteni - Valea Jepilor - cabana Caraiman Pentru a vedea harta la dimensiune mare, faceti click pe imagine.

Prezentare Traseu Montan : Busteni - Valea Jepilor - cabana Caraiman

BUȘTENI — V. JEPILOR — CAB. CARAIMAN

Marcaj: cruce albastra. Timp: 3—3½ ore. Diferenta de nivel: + 1 140 m.


Traseul strabate zona stiintifica „Jepi-Caraiman" a rezervatiei naturale „Bucegi", în care recoltarea plantelor de orice fel si parasirea potecii marcate sînt strict interzise.

De la gara Busteni (883 m) urmam Bul Libertatii (soseaua nationala) spre stînga pîna în coltul cu str. Industriei, lînga fabrica de hîrtie Busteni (750 m de la gara). De aici continuam la dreapta pe aceasta strada avînd în fata peisajul abruptului prahovean al Bucegilor dominat de silueta zvelta a vîrfului Claia Mare, adîncitura vaii Jepilor si pieptul puternic al Caraimanului. Dupa 20—25 min ajungem la marginea padurii, lînga firul vaii Jepilor (dreapta) si depozitul de busteni al fabricii de celuloza (1 000 m).

Urmam drumul carosabil spre stînga care la intrare în padure descrie o serpentina. Lasam în stînga poteca marcata cu triunghi albastru spre V. Urlatorilor si continuam pe lînga conducta de apa pîna la casa fostelor cariere de piatra. De aici prindem poteca spre stînga în urcus pieptis, traversam o alta conducta de apa, apoi continuam de-a coasta prin padurea de pe malul vaii Jepilor. Traversam un vîlcel si nu departe coborim putin lînga un izvor (1 140 m)1. Spre dreapta, pe malul opus al vaii se observa cascadele formate de numeroasele si bogatele izvoare din V. Spumoasa.

Trecem curînd o portiune în care poteca este sapata în stînca si prevazuta cu cablu de siguranta si apoi începem urcusul prin numeroase serpentine pe versantul nordic al Jepilor Mici, împadurit si puternic înclinat. Dupa 1—1½ ora de la Busteni, îndreptîndu-ne de-a coasta ajungem în firul vaii Jepilor. Poteca traverseaza valea trecînd pe fata Caraimanului, pe care urca în serpentine, mai întîi printr-un faget, apoi printr-o rariste de larice, molid si paltin de munte, cu exemplare razlete de fag2. La marginea de sus a raristii (1 485 m) iesim pe o fata puternic înclinata, acoperita cu pajisti si pîlcuri de larice. Spre stînga si înapoi, dincolo de vale, se profileaza muchia stîncoasa ce formeaza Creasta cu zîmbri, în crestetul careia, printre larici, se afla numeroase exemplare de zîmbru sau pin cembra (Pinus cembra).

Dupa înca o serpentina pe aceasta fata, continuam urcusul de-a coasta, trecem printr-un buruienis de stevie de munte (Rumex, alpinus) care tradeaza locul unei foste tîrle si apoi, dupa 15—20 minute de la marginea raristii, coborîm putin si traversam firul stîncos al vaii, trecînd iarasi pe Jepii Mici (1 560 m).

Atentiune! Din acest punct, o varianta a potecii ramîne pe fata Caraimanului, în urcus paralel cu firul vaii. Aceasta se poate folosi numai în timpul cînd firul vaii, în aceasta portiune, pastreaza o cantitate mare de zapada, ceea ce permite mai sus continuarea urcusului pe zapada. Altfel, varianta se înfunda în stîncarii.

Dupa traversarea vaii, urcam pe malul opus, trecem de-a coasta pe sub stînci, apoi spre stînga, urcînd direct printr-un horn stîncos, deasupra caruia revenim spre dreapta si traversam din nou, pentru ultima oara firul vaii Jepilor, trecînd pe Caraiman (1 600 m). Pe coasta acoperita cu pajisti bogat înflorite urcam în serpentine pe sub peretii din dreapta, apoi pe o scara de piatra prevazuta cu cabluri de siguranta (1 680 m), deasupra careia poteca descrie o serpentina, continuînd de-a coasta.

Înainte, în firul vaii se ridica o înalta treapta stîncoasa peste care apele vaii Jepilor formeaza Cascada Caraimanului. Impresionanta primavara si la începutul verii, cînd valea are debit mare de apa. În stînga, peste vale, privirea cuprinde versantul nordic al Jepilor Mici, cu o bogata vegetatie specifica „dosurilor" de munte subalpine, alcatuita din pîlcuri de larice, de molid si din întinse tufarisuri de jneapan si anin de munte, întrerupte de tancuri, pereti si vîlcele stîncoase. În contrast cu acest clin de munte salbatic si întunecat, în dreapta si deasupra se deschid fetele luminoase ale Caraimanului, cu abrupturi stîncoase înlantuite de pragurile odihnitoare ale brînelor bogat înierbate si presarate cu sumedenie de flori.

Nu departe, poteca traverseaza firul bolovanos al Vîlcelului Brînei Portitei, dupa care continua urcusul în serpentine, mai întîi pe coama dintre acest vîlcel si firul vaii, apoi printr-un buruienis compact de stevie de munte (Rumex alpinus), instalat pe locul unei foste tîrle de berbeci. Traversînd buruienisul, ajungem curînd la baza marei rupturi de panta a vaii, corespunzatoare Cascadei Caraimanului, în punctul în care, spre dreapta, porneste largul pridvor înierbat, Brîna Portitei (1 810 m).

La iesirea din buruienis, poteca ne conduce în firul stîncos si umed al Vîlcelului Zapezilor (pastreaza adesea multa vreme zapada), de unde, prevazuta cu cabluri, iese repede catre dreapta pe fata stîncoasa, apoi coteste brusc catre stînga, urcînd pieptis printr-un mic horn abrupt, cu trepte naturale de stînca si cu cablu de siguranta, pentru a razbate deasupra zonei de stîncarii. Dupa înca 4 serpentine, ajungem din nou lînga Vîlcelul Zapezilor. De aici, poteca la început sapata în stînca si cu cablu razbate apoi pe fata înierbata si puternic înclinata din dreapta, pe care descrie 5 serpentine, continuîndu-se în urcus de-a coasta pe o portiune de unde devine vizibila cabana. Dupa un urcus scurt în lungul firului stîncos al vîlcelului ajungem pe pintenul unde se afla cabana Caraiman (2025 m).


Legaturi de la cabana Caraiman spre: Crucea Eroilor — Vf. Caraiman — cab. V. Omu (26); cab. Babele (3C); Piatra Arsa (29); Busteni (sau Poiana Țapului) prin V. Urlatorilor (28).

1 Izvorul se afla la contactul între gresiile aptiene (jos) si conglomeratele de Bucegi (sus).

2 In aceasta rariste solul este acoperit cu un covor des de trestioara de munte (Calamagrostis arundinacea).


romanian languageenglish language
 

Cauta Cazare

Exemplu: Sinaia , Hotel Continental , Valea Prahovei

 
 

Articole recente

Judetul Alba - obiective turistice

statiunea fantanele belis - o recreere de neuitat

ce imi place la - Paraul Rece

atractii turistice - Valea Prahovei

Litoral - Saturn

Zona turistica - Sfantu Gheorghe delta

Sinaia - zona turistica

slanic moldova - statiune balneara

Baile Felix - vacanta de vis

Zona Bicaz - peisaj

 
 

Aboneaza-te la Newsletter !

Cele mai noi oferte de cazare .

E-mail: 

 
 

Oferte de cazare

Poze Hotel Marea Neagra

Hotel Marea Neagra

Hotelul Marea Neagra este situat in statiunea Mamaia, la 50m de plaja, inconjurat de multa verdeata ... [ cazare Hotel Marea Neagra ]

Poze Hotel SPORT

Hotel SPORT

Situat în staţiunea turistică EFORIE NORD, la o distanţă aproximativ egală ... [ cazare Hotel SPORT ]

Poze Hotel Turist suior

Hotel Turist suior

Sunt unele locuri despre care multi dintre noi nici nu stiu ca exista. Sunt unele locuri altfel ... [ cazare Hotel Turist suior ]

Poze Hotel Cabana Vanatorilor

Hotel Cabana Vanatorilor

Situat la cea mai mare inaltime din Romania (la 1.100 m altitudine), la 25 km sud de orasul Brasov, ... [ cazare Hotel Cabana Vanatorilor ]

 
 

Tag-uri Cazare

 

administreaza cont

concurs online, concurs turism

PUBLICITATE

Aici poate fi oferta ta !

Pentru cei care doresc ca oferta lor sa fie listata aici puteti sa ne contactati, pentru a obtine mai multe detalii , folosind formularul din pagina de contact .