Castiga un WEEKEND GRATUIT + mic dejun pentru 2 persoane la Pensiunea Casa Ana *** din Predeal !

close, inchide

Busteni - Valea Urlatorilor - cabana Piatra Arsa, trasee montane


Harta Traseu Montan : Busteni - Valea Urlatorilor - cabana Piatra Arsa

traseu montan Busteni - Valea Urlatorilor - cabana Piatra Arsa, harta Busteni - Valea Urlatorilor - cabana Piatra Arsa Pentru a vedea harta la dimensiune mare, faceti click pe imagine.

Prezentare Traseu Montan : Busteni - Valea Urlatorilor - cabana Piatra Arsa

BUȘTENl — V. URLĂTORILOR — CAB. PIATRA ARSĂ

Marcaj: triunghi albastru. Timp: 3½—4 ore. Diferenta de nivel: + 1 065 m (urca 1 120 m; coboara 55 m).


De la gara Busteni (883 m) urmam Bul. Libertatii (soseaua nationala) spre stînga, pîna în coltul cu strada Industriei, lînga fabrica de hîrtie Busteni (750 m de la gara). De aici continuam la dreapta pe aceasta strada, avînd în fata peisajul abruptului prahovean al Bucegilor, dominat de silueta zvelta a vîrfului Claia Mare, adîncitura vaii Jepilor si pieptul puternic al Caraimanului. Dupa 20—25 min din bulevard ajungem la marginea padurii, lînga firul vaii Jepilor (dreapta) si depozitul de busteni al fabricii de celuloza (1 000 m).

Din acest punct urmam drumul carosabil spre stînga, în urcus, care curînd face o cotitura brusca spre dreapta. Dupa circa 60 de pasi de la cotitura parasim drumul carosabil pe care continua traseul 7 spre cab. Caraiman (marcat cu cruce albastra) si prindem la stînga poteca în urcus de-a coasta prin padure. Traversam 2 conducte metalice de apa si continuînd urcusul ajungem la canalul de apa acoperit, pe care îl traversam lînga casuta paznicului din punctul „La Gratar", (1 085 m). Imediat trecem pe sub linia funicularului fabricii de hîrtie, continuam de-a coasta si curînd traversam V. Seaca a Jepilor, dupa care poteca ne conduce din nou lînga funicular, urcînd apoi în lungul acestuia pîna la statia de unghi a funicularului (1 180 m). Printr-o serpentina scurta ocolim statia pe dreapta si pe deasupra. La capatul celalalt al statiei se desface catre stînga cararea care coboara la cascada Urlatoarea (5 min.) si spre Poiana Țapului.

De aici drumul continua de-a coasta si dupa circa 10 min, traversam V. Comorilor (1 205 m)1, de unde curînd iesim pe creasta dintre aceasta vale si V. Urlatoarea Mica. Poteca trece pe flancul sudic al crestei, apoi descrie 6 serpentine prin padurea de pe acest versant si dupa circa 30 min de la statia de unghi ne conduce în V. Urlatoarea Mica (1 310 m). Traversînd firul vaii, continuam urcusul în serpentine inegale prin padure2, apoi traversam Vîlcelul Urlatoarei Mici (1 435 m) si trecem pe o coama tesita ridicata între acest vîlcel si V. Urlatoarea Mica. Dupa 5 serpentine scurte pe pieptul acestei coame traversam iarasi Vîlcelul Urlatoarei Mici. Drumul continua de-a coasta, apoi coboara putin, traverseaza Vîlcelul Crestei Urlatorilor si descriind înca 5 serpentine ne conduce într-o rariste de padure, pe un pinten, în punctul „La Mese" (1 515 m). Sîntem iarasi lînga linia funicularului, care de aici în jos, pîna aproape de statia de unghi, desfasoara imensa bucla „balansul mare", pe o diferenta de nivel de circa 300 m.


Spre N, dincolo de V. Urlatoarea Mica, se observa creasta Claia Mare, cu peretele sudic; deasupra acesteia spre stînga, Creasta Vîrfului Jepilor Mici si în primul plan, sub aceasta, crestele stîncoase care despart firele vaii Comorilor.


De aici, poteca, la început sapata în stînca, traverseaza iarasi Vîlcelul Crestei Urlatorilor si continua urcusul în serpentine, printr-o rariste de padure de limita, traversînd de 3 ori Vîlcelul Urlatoarei Mici3. Dupa cea de a 3-a traversare ajungem la poalele unui tanc stîncos ce poarta în crestet numeroase exemplare de larice. De aici, prin raristile de molid si larice, poteca urca în serpentine scurte, apoi dupa un pîrîias de-a coasta traversam pentru ultima oara Vîlcelul Urlatoarei Mici si ajungem din nou lînga linia funicularului, în dreptul instalatiei de întindere a cablurilor. Prin 3 serpentine pe o coasta înierbata cu tîrsa (Deschampsia caespitosa] poteca ne conduce repede pe Creasta Urlatorilor, ridicata între V. Urlatoarea Mica si V. Urlatoarea Mare (1 755 m). Am iesit astfel din raristile subalpine în zona alpina.

De partea cealalta a crestei coboara usor de-a coasta varianta „drumul cailor" catre firul vaii, ca apoi sa urce în serpentine coasta cu jnepenisuri de sub marginea platoului. Dincolo de V. Urlatoarea Mare se ridica versantul nordic al Jepilor Mari si Vf. Jepii Mari (2 075 m). De aici poteca se angajeaza în portiunea numita „La Scari", urcînd pronuntat pe flancul sudic, al crestei, puternic înclinat, mai întîi pe o scara de lemn, apoi sapata în stînca si prevazuta cu cabluri de siguranta, printr-o serie de serpentine inegale, dupa care atinge firul principal (extrem nordic) al vaii Urlatoarea Mare, în marginea platoului (1 875 m). Traversînd firul vaii, poteca se angajeaza spre stînga, pe coasta cu bogate jnepenisuri, unde întîlnim curînd varianta „drumul cailor" ce vine din vale. Urcînd în serpentine prin jnepenisul des, întrerupt de poienite cu pîlcuri de afinis, iesim curînd în marginea platoului, la cantonul funicularului „Jepi" (1 960 m).


De aici se observa: spre N, Crucea Eroilor de pe Caraiman, la stînga acesteia, în fund, Vf. Caraiman (2 384 m) si în primul plan, peste vale, Vf. Jepii Mici (2 143 m); din acest vîrf spre dreapta, creasta lungea, numita Creasta Vîrfului Jepilor Mici; spre NNE, Claia Mare; spre SSE, Vf. Jepii Mari (2 075 m), cu coastele îmbracate în jnepenisuri.


Ramificatie: La dreapta, catre VNV, marcaj triunghi rosu, spre cab. Babele (1¼— 1½ ora) sau cab. Caraiman (¾—l ora). Vezi traseul 6.

Traseul nostru urmeaza poteca înainte, paralel cu linia funicularului, în urcus usor prin jnepenis si dupa circa 10 min. ajungem în culme, la instalatia de întindere a cablurilor (2 005 m), de unde se deschide perspectiva asupra întregului platou al Jepilor. De aici coborîm usor catre V, printre pîlcuri de jnepeni, traversam traseul conductei electrice si dupa circa 20 min. de la canton ajungem la cab. Piatra Arsa (1 950 m).


Legaturi de la cab. Piatra Arsa spre: cab. Pestera (57); cab. Babele (52); cab. Caraiman (52 A); Sinaia prin Poiana Stînei (54); cab. Vf. cu Dor (55); teleferic — Cota 1 400 (55 A); cab. Zanoaga (si Bolboci) prin Laptici-Nucetu (56).

1 In firul vaii se afla o vegetatie caracteristica buruienisurilor din lungul vailor montane în care remarcam numeroase exemplare de brustan (Telekia speciosa), planta viguroasa cu frunze late si capitule mari de flori galbene. Pe malul drept al vaii, pe stîncile de deasupra potecii cresc tufe de cununita (Spiraea ulmifolia), curpen de munte cu flori mari violete (Clematis alpina) si rara umbelifera Conioselium vaginatum.

2 Aici vegeteaza numeroase tufe de cununita (Spiraea ulmifolia) si maces de munte (Rosa pendulina), iar la intrarea pe cea de a 4-a serpentina, în stînga potecii un exemplar maret de larice.

3 In lungul vîlcelului vegetatia lemnoasa este alcatuita aproape numai din tufarisuri dese de anin de munte (Alnus viridis) specie foarte rezistenta la avalanse si la acoperire îndelungata cu zapada.


romanian languageenglish language
 

Cauta Cazare

Exemplu: Sinaia , Hotel Continental , Valea Prahovei

 
 

Articole recente

Judetul Alba - obiective turistice

statiunea fantanele belis - o recreere de neuitat

ce imi place la - Paraul Rece

atractii turistice - Valea Prahovei

Litoral - Saturn

Zona turistica - Sfantu Gheorghe delta

Sinaia - zona turistica

slanic moldova - statiune balneara

Baile Felix - vacanta de vis

Zona Bicaz - peisaj

 
 

Aboneaza-te la Newsletter !

Cele mai noi oferte de cazare .

E-mail: 

 
 

Oferte de cazare

Poze Hotel Marea Neagra

Hotel Marea Neagra

Hotelul Marea Neagra este situat in statiunea Mamaia, la 50m de plaja, inconjurat de multa verdeata ... [ cazare Hotel Marea Neagra ]

Poze Hotel SPORT

Hotel SPORT

Situat în staţiunea turistică EFORIE NORD, la o distanţă aproximativ egală ... [ cazare Hotel SPORT ]

Poze Hotel Turist suior

Hotel Turist suior

Sunt unele locuri despre care multi dintre noi nici nu stiu ca exista. Sunt unele locuri altfel ... [ cazare Hotel Turist suior ]

Poze Hotel Cabana Vanatorilor

Hotel Cabana Vanatorilor

Situat la cea mai mare inaltime din Romania (la 1.100 m altitudine), la 25 km sud de orasul Brasov, ... [ cazare Hotel Cabana Vanatorilor ]

 
 

Tag-uri Cazare

 

administreaza cont

concurs online, concurs turism

PUBLICITATE

Aici poate fi oferta ta !

Pentru cei care doresc ca oferta lor sa fie listata aici puteti sa ne contactati, pentru a obtine mai multe detalii , folosind formularul din pagina de contact .