Castiga un WEEKEND GRATUIT + mic dejun pentru 2 persoane la Pensiunea Casa Ana *** din Predeal !

close, inchide

Predeal - Valea Iadului - Seaua Baiului - cabana Poiana Izvoarelor, trasee montane


Harta Traseu Montan : Predeal - Valea Iadului - Seaua Baiului - cabana Poiana Izvoarelor

traseu montan Predeal - Valea Iadului - Seaua Baiului - cabana Poiana Izvoarelor, harta Predeal - Valea Iadului - Seaua Baiului - cabana Poiana Izvoarelor Pentru a vedea harta la dimensiune mare, faceti click pe imagine.

Prezentare Traseu Montan : Predeal - Valea Iadului - Seaua Baiului - cabana Poiana Izvoarelor

PREDEAL — V. IADULUI — ȘEAUA BAIULUI — CAB. POIANA IZVOARELOR

Marcaj: triunghi rosu pîna în Șeaua Baiului, apoi cruce albastra. Timp: 3—3½ ore. Diferenta de nivel: + 420 m (coboara 30 m; urca 470 m; coboara 20 m).


De la gara Predeal (1 035 m) urmam soseaua nationala spre sud, pîna la Km 144 + 900 (circa ½ ora). De aici continuam la dreapta pe soseaua spre Pîrîul Rece — Rîsnov care trece Prahova si intra în lungul vaii Rîsnoavei1. Înainte de a ajunge la Monumentul Eroilor (pe dreapta) parasim si aceasta sosea si prindem drumul carosabil la stînga, perpendicular pe sosea. Acesta traverseaza imediat pe pod V. Rîsnoavei (1 005 m) si continua apoi în lungul vaii Leuca2 prin poieni cu zavoaie de anin, apoi prin padurea de brad si fag3. Dupa circa ½ ora din soseaua Rîsnoavei trecem de confluenta cu V. Stînei Mici ce vine din stînga (1 065 m) si apoi în urcus usor pe firul vaii ajungem la confluenta vaii Leuca cu V. Iadului (1 085 m). De aici continuam înainte pe poteca ce urmareste talvegul vaii Iadului, lasam în dreapta un pîrîu afluent al vaii si urcam foarte usor pe firul apei. Curînd, poteca se angajeaza pe coasta din stînga, la început, în urcus usor de-a coasta, apoi pieptis si iarasi de-a coasta, spre vest, prin faget si dupa circa 40 min. de la V. Leucei ne conduce în poiana din Șeaua Clabucetul Baiului lînga cabana Vînatorilor de Munte (1 355 m). Catre stînga se desprinde coama lunga si împadurita a Clabucetului Baiului.

Urmam spre dreapta prin poiana drumul de-a coasta pe lînga împrejmuirea cabanei, pe la poalele vîrfului „La Cleste" (1 462 m)4, lasam în dreapta Monumentul Eroilor5 si curînd iesim pe coama în Șeaua Baiului, în dreptul portii incintei cabanei Vînatorilor de Munte.

De aici parasim drumul carosabil care se continua spre Predeal prin Forbanu6 si ne îndreptam spre VSV în coborîs usor prin poiana catre mijlocul seii, unde întîlnim curînd rascrucea de drumuri „Șeaua Baiului" (stîlp indicator, 1 365 m).

La stînga (spre SSE) spre cab. Gura Dihamului si Busteni (marcaj triunghi albastru); la dreapta, spre cab. Dihamu (acelasi marcaj).

Traseul nostru urmeaza ½ la stînga, spre S, drumul marcat cu cruce albastra. Acesta se îndreapta imediat catre SV, urca de-a coasta prin poiana pe flancul estic al Dihamului si curînd intra în padure. Dupa circa 15 min. de la rascruce iesim în raristi de molid, apoi în pajistile de pe Piciorul Dihamului, de unde se deschide perspectiva asupra abruptului rasaritean al Bucegilor (de la stînga spre dreapta: Caraimanul cu Crucea Eroilor, abruptul Costilei, Creasta Morarului cu Coltii Morarului, Bucsoiu).

Drumul continua de-a coasta printr-un molidis des, apoi prin cîteva poienite, conducîndu-ne iarasi „la gol", în pasunile întinse de sub Vf. Baiului (1 581 m), unde curînd întîlnim în unghi drept poteca (marcata tot cu cruce albastra) ce vine din dreapta dinspre cabana Dihamu. Urmam aceasta poteca spre stînga în coboris si imediat ajungem la cabana Poiana Izvoarelor (1 455 m).


Legaturi de la cab. Poiana Izvoarelor spre: cab. Gura Dihamului si Busteni (61); Busteni prin Poiana Costilei (62); cab. Vf. Omu prin Bucsoiu (58); cab. Malaesti (58 A); cab. Dihamu (59).

1 Nume de origina slava care înseamna V. Morii.

2 Numele vine de la forma vaii, de o perfecta asemanare cu leuca (sau lioca) carului.

3 pe malurile vaii, pîna mai sus de V. Stînei Mici, sînt remarcabile pîlcurile mari de brustan (Telekia speciosa), planta viguroasa, cu frunze late si capitule mari de flori galbene, obisnuita în lungul pîraielor de munte.

4 Aici a fost odinioara o tîrla de oi, de la care a ramas multa vreme un „cleste", adica un trunchi de molid îngropat în pamînt, cu cîteva ramuri taiate scurt, între care ciobanii întepenesc un bolovan de sare pentru oi.

5 Pe aceste locuri s-au dus lupte crîncene în timpul primului razboi mondial.

6 De la cuvîntul german Forderbahn = cale ferata de exploatare. Aceasta cale ferata îngusta exista odinioara pe V. Beuca, urcînd pe acest munte pîna aproape de culme.


romanian languageenglish language
 

Cauta Cazare

Exemplu: Sinaia , Hotel Continental , Valea Prahovei

 
 

Articole recente

Judetul Alba - obiective turistice

statiunea fantanele belis - o recreere de neuitat

ce imi place la - Paraul Rece

atractii turistice - Valea Prahovei

Litoral - Saturn

Zona turistica - Sfantu Gheorghe delta

Sinaia - zona turistica

slanic moldova - statiune balneara

Baile Felix - vacanta de vis

Zona Bicaz - peisaj

 
 

Aboneaza-te la Newsletter !

Cele mai noi oferte de cazare .

E-mail: 

 
 

Oferte de cazare

Poze Hotel Marea Neagra

Hotel Marea Neagra

Hotelul Marea Neagra este situat in statiunea Mamaia, la 50m de plaja, inconjurat de multa verdeata ... [ cazare Hotel Marea Neagra ]

Poze Hotel SPORT

Hotel SPORT

Situat în staţiunea turistică EFORIE NORD, la o distanţă aproximativ egală ... [ cazare Hotel SPORT ]

Poze Hotel Turist suior

Hotel Turist suior

Sunt unele locuri despre care multi dintre noi nici nu stiu ca exista. Sunt unele locuri altfel ... [ cazare Hotel Turist suior ]

Poze Hotel Cabana Vanatorilor

Hotel Cabana Vanatorilor

Situat la cea mai mare inaltime din Romania (la 1.100 m altitudine), la 25 km sud de orasul Brasov, ... [ cazare Hotel Cabana Vanatorilor ]

 
 

Tag-uri Cazare

 

administreaza cont

concurs online, concurs turism

PUBLICITATE

Aici poate fi oferta ta !

Pentru cei care doresc ca oferta lor sa fie listata aici puteti sa ne contactati, pentru a obtine mai multe detalii , folosind formularul din pagina de contact .