Castiga un WEEKEND GRATUIT + mic dejun pentru 2 persoane la Pensiunea Casa Ana *** din Predeal !

close, inchide

Risnov - Cabana Malaesti, trasee montane


Harta Traseu Montan : Risnov - Cabana Malaesti

traseu montan Risnov - Cabana Malaesti, harta Risnov - Cabana Malaesti Pentru a vedea harta la dimensiune mare, faceti click pe imagine.

Prezentare Traseu Montan : Risnov - Cabana Malaesti

RÎȘNOV — CAB. MĂLĂEȘTI

Marcaj: banda albastra. Timp: 4½—5½ ore. Diferenta de nivel: + 1 045 m.

 

De la Rîsnov (675 m în piata) urmam soseaua spre sud în lungul vaii Ghimbavului (sau Rîul Mare), mai întîi printre culturi agricole, apoi prin fînete bogate si pe lînga zavoaiele de anin si salcie din lungul vaii, avînd în fata larga perspectiva asupra versantului nordic al Bucegilor. Ocolind pe la V si SV, împreuna cu apa Ghimbavului, poalele împadurite ale vîrfului Runcu (1 285 m) soseaua ne conduce dupa 12 km (2—2½ ore) la uzina electrica veche a Rîsnovului, nu departe de confluenta vaii Ghimbavului cu V. lui Dobre (stînga), la poalele padurii (815 m).

De aici urmam catre sud în urcus usor drumul carosabil prin padure (fag, brad si molid, cu pîlcuri curate de molid) si dupa circa 15—20 min. traversam pe pod V. Țiganesti (880 m). În dreapta sus se observa muntele Velicanu si muntele Țiganesti.

Trecem printr-o poiana si la reintrarea în padure catre stînga, traversam firul vaii Malaesti, apropiindu-ne apoi mult de V. Glajariei (stînga)[1]. Dupa circa 10 min. de la V. Țiganesti (la 925 m alt.) parasim drumul carosabil care se continua în lungul vaii Glajariei si prindem spre dreapta, poteca prin padure. Strecurîndu-se printre numerosii bolovani acoperiti cu muschi ce acopera solul padurii[2], drumul încaleca coama dintre V. Glajariei si V. Malaesti, trece pe malul stîng al acesteia din urma si continua în lungul vaii. Dupa a doua traversare a vaii (995 m) la confluenta unui pîrîu ce vine din stînga, urcam pieptis o mica portiune pe malul opus, apoi urmam în urcus usor coama clintre V. Malaesti si pîrîul din stînga.

Dupa circa 1 ora de la uzina ajungem lînga un izvor puternic. Izvorul Malaestilor ce tîsneste în dreapta de sub o coama împadurita (1 075 m). De aici poteca se orienteaza brusc la stînga iesind repede în Poiana Malaesti-Izvor pe care o traverseaza în lung si la capatul careia ne conduce pe o coama scunda la o ramificatie de drumuri (1 110 m).

Ramificatie: înainte, spre cab. Dihamu, marcaj cruce albastra.

Traseul nostru continua la dreapta pe coama. Urmeaza un urcus pieptis prin plantatia tînara, pe plaiul larg dintre vaile Glajariei si Malaesti si dupa 30—40 min. de la ramificatie înclinarea se micsoreaza dintr-o data (1 360 m). Poteca urca usor în lungul unei platforme situate între abruptul împadurit (molid si larice) al Bucsoiului si firul vaii Malaesti (dreapta), adîncit aici mult în masa de bolovanisuri ce formeaza morena frontala a vaii. De partea cealalta a vaii se ridica muchia Padina Crucii cu stîncarii împodobite cu pîlcuri de larice.

La capatul de sus al platformei, deasupra unui piept scurt, iesim în pragul unei poieni pe flancul vestic al Bucsoiului, la baza abruptului. Urmeaza înca o treapta a vaii deasupra careia se întinde o alta poiana larga (1 570 m) în care odinioara se afla vechea cabana Malaesti. De aici se deschide perspectiva asupra portiunii alpine a vaii Malaesti si crestei Padina Crucii.

La marginea de sus a poienii urcînd o ultima ruptura de panta împadurita cu molidis des si traversînd firul stîncos al vaii, poteca ne conduce la limita padurii, în marginea caldarii inferioare a vaii, la cabana Malaesti (1 720 m).


[1] Vaile Țiganesti si Malaesti conflueaza în aceasta zona, la distanta mica, cu V. Glajariei, formînd împreuna V. Ghimbavului.

[2] Aceste blocuri sînt provenite din morena frontala a vaii Malaesti si rostogolite pîna aici de apele torentilor dezlantuiti odinioara cu prilejul unei ruperi de nori în Bucegi, cu caracter de catastrofa climatica, produsa la 29 iulie 1779, despre care registrul bisericii evanghelice din Rîsnov relateaza urmatoarele: „In noaptea urmatoare zilei de Sf. Marta s-a produs în V. Ghimbavului un nemaipomenit de groaznic potop revarsat mai ales de pe aceasta latura a muntilor Bucegi si care a îngropat sub viituri de pietre si nisip pe ciobanii, împreuna cu oile lor, ce se gaseau pe munte si care apoi, dupa retragerea apelor, s-au gasit morti, risipiti pe cîmp; au fost chiar ursi si lupi adusi de ape. Aceasta inundatie a acoperit cu nisip si pietre multe pajisti si ogoare, a smuls si carat blocuri de stînca, mari cît un cuptor si arbori din cei mai grosi, napustindu-se ca o mînie cereasca, cu furie si urlet peste Rîsnov si Cristian, luînd si case împreuna cu locatarii lor ..."


romanian languageenglish language
 

Cauta Cazare

Exemplu: Sinaia , Hotel Continental , Valea Prahovei

 
 

Articole recente

Judetul Alba - obiective turistice

statiunea fantanele belis - o recreere de neuitat

ce imi place la - Paraul Rece

atractii turistice - Valea Prahovei

Litoral - Saturn

Zona turistica - Sfantu Gheorghe delta

Sinaia - zona turistica

slanic moldova - statiune balneara

Baile Felix - vacanta de vis

Zona Bicaz - peisaj

 
 

Aboneaza-te la Newsletter !

Cele mai noi oferte de cazare .

E-mail: 

 
 

Oferte de cazare

Poze Hotel Marea Neagra

Hotel Marea Neagra

Hotelul Marea Neagra este situat in statiunea Mamaia, la 50m de plaja, inconjurat de multa verdeata ... [ cazare Hotel Marea Neagra ]

Poze Hotel SPORT

Hotel SPORT

Situat în staţiunea turistică EFORIE NORD, la o distanţă aproximativ egală ... [ cazare Hotel SPORT ]

Poze Hotel Turist suior

Hotel Turist suior

Sunt unele locuri despre care multi dintre noi nici nu stiu ca exista. Sunt unele locuri altfel ... [ cazare Hotel Turist suior ]

Poze Hotel Cabana Vanatorilor

Hotel Cabana Vanatorilor

Situat la cea mai mare inaltime din Romania (la 1.100 m altitudine), la 25 km sud de orasul Brasov, ... [ cazare Hotel Cabana Vanatorilor ]

 
 

Tag-uri Cazare

 

administreaza cont

concurs online, concurs turism

PUBLICITATE

Aici poate fi oferta ta !

Pentru cei care doresc ca oferta lor sa fie listata aici puteti sa ne contactati, pentru a obtine mai multe detalii , folosind formularul din pagina de contact .