Castiga un WEEKEND GRATUIT + mic dejun pentru 2 persoane la Pensiunea Casa Ana *** din Predeal !

close, inchide

Sinaia - Poiana Stinei - cabana Piatra Arsa, trasee montane


Harta Traseu Montan : Sinaia - Poiana Stinei - cabana Piatra Arsa

traseu montan Sinaia - Poiana Stinei - cabana Piatra Arsa, harta Sinaia - Poiana Stinei - cabana Piatra Arsa Pentru a vedea harta la dimensiune mare, faceti click pe imagine.

Prezentare Traseu Montan : Sinaia - Poiana Stinei - cabana Piatra Arsa

SINAIA — POIANA STÎNEI — CAB. PIATRA ARSĂ

Marcaj: banda albastra. Timp: 3½ ore. Diferenta de nivelul 005 m (urca 1 045 m; coboara 40 m).


Varianta: De la Sinaia la Poiana Stînei pe soseaua auto; marcaj triunghi albastru, 5 km.


Traseul începe de la capatul strazii Fumica (capatul liniei de autobuz Gara Sinaia — str. Furnica), din punctul de ramificatie a strazilor Calea Codrului, Victoriei, soselei spre „cota 1400" (si Poiana Stînei) si strazii Foisor (945 m alt., 5 minute de la cab. Furnica).

Urmam str. Foisor prin padure si curînd traversam pe 2 poduri de piatra foarte apropiate între ele, mai întîi Pîr. Sf. Ana, apoi V. Pelesului (al caror punct de confluenta se afla imediat la drcapta). De la capatul ultimului pod (în marginea parcului castelului Foisor) urmam drumul carosabil spre stînga, în urcus usor de-a lungul Pelesului. Dupa circa 10 min de mers drumul se bifurca în marginea unui luminis (1 005 m).

Dupa circa 60 pasi pe ramura din dreapta prindem tot spre dreapta poteca marcata care urca prin padure, continuîndu-se în serpentine pe plaiul Piatra Arsa. Lasam la stînga luminisul cu stîncarii Poiana Caprei (1 150 m) si de aici iesim pe versantul sudic, în taietura de padure din lungul liniei electrice a cabanei Poiana Stînei. Dupa cîteva serpentine scurte poteca patrunde iarasi în padure, de-a coasta catre stînga, pe versantul vaii Pelesului si iese apoi în Poiana Stînei (1 265) m), în marginea careia întîlnim soseaua care vine de la Sinaia (din stînga) si care conduce la cabana Poiana Stînei (5 minute).


Din marginea poienii observam: spre V, muntele Furnica; spre NV, deasupra poienii în primul plan, Piatra Arsa Mica, cu crestetul si flancurile împadurite cu raristi de larice, iar în ultimul plan obîrsiile vaii Pelesului, marginea platoului Pietrei Arse, cu vîrful Pintenul Pietrei Arse 7 m). Apoi din acest vîrf, succesiv catre N, abruptul muntelui Jepii , al muntelui Jepii Mici, Șeaua Caraimanului cu Crucea Eroilor, abruptul muntelui Costila si în ultimul plan muntele Moraru.

Poiana Stînei se afla situata pe un prag larg al plaiului Piatra Arsa, tancurile împadurite si care, la extremitatea estica (în padurea din spatele cabanei) sfîrseste printr-o ruptura de panta de circa l00 m înaltime în zona paduroasa de la poalele Pietrei Arse. Marginea abruptului e îndeosebi marcata de 2 stîncarii abrupte, stîncile „Franz Josef" (1299 m), prevazute cu trepte si grilaj de fier (5 min de la cabana), din vîrful carora se deschide o larga perspectiva asupra vaii Prahova1.


Urmam soseaua spre Sinaia pîna la capatul împrejmuirii poienii si apoi prindem spre dreapta potecuta care urca direct pe lînga gard, catre liziera padurii de la extremitatea de sus a poienii (1310 m).

Atentie! Drumul strabate o zona stiintifica a rezervatiei naturale „Bucegi" în care este interzisa parasirea potecii marcate si mersul pe „scurtaturi", ca si recoltarea plantelor de orice fel.

De aici continuam de-a coasta prin padure si iesim repede în luminis, la poalele unei coaste puternic înclinate2. Poteca urca aceasta coasta prin 3 serpentine si traversînd un pîlc de molidis, iese pe fata estica, la marginea inferioara a Poienii Pietrei Arse, unde în stînga, lînga drum, un buruienis bogat tradeaza locul unei vechi tîrle (1 410 m). Continuam de-a coasta aproape orizontal si curînd reintram în padure, pe flancul vaii Piatra Arsa. Aici poteca descrie 5 serpentine, dupa care razbate iarasi la lumina în marginea de sus a poienii Pietrei Arse si trece apoi pe versantul dinspre V. Pelesului.

În fata, sus, printre frunzisul laricilor apare obîrsia vaii Pelesului si mai în stînga V. cu Genune, afluenta a Pelesului. O serpentina a potecii ne aduce pe coama Piatra Arsa Mica, pentru a reveni apoi pe fata vaii Pelesului, acoperita aici cu frumoase pîlcuri de larice. Prin cîteva serpentine scurte, poteca încaleca creasta, trece pe versantul nordic dinspre V. Piatra Arsa printr-un molidis în care mai face o serpentina, se strecoara pe o podisca de lemn sub un colt de stînca3 si imediat ne conduce îa limita superioara a padurii, într-o mica sea pe creasta dintre V. Pelesului (stînga) si V. Piatra Arsa (dreapta), la baza unei proeminente stîncoase, Stînca lui Varsanufie 4 (1 650 m).


De aici se observa: spre N, în ultimul plan, Mt. Postavaru, spre NNE în ultimul plan, Mt. Piatra Mare si în vale orasul Busteni; spre NE în vale, Poiana Țapului; spre ESE hotelul alpin „Cota 1400", spre SV sus, V. Cu Genune si Vf. Calugaru (1 991 m); spre V, obîrsiile vaii Pelesului; spre VNV, Vf. Pintenul Pietrei Arse (2007 m); spre NV, creasta în trepte succesive ce separa V. Piatra Arsa de V. Babei si (în primul plan) obîrsiile vaii Piatra Arsa.


Din acest punct, intrînd în zona alpina, poteca se angajeaza curînd în serpentine pe fata vaii Pelesului. Trecem un prim pinten stîncos (1 755 m), iesim putin pe fata vaii Piatra Arsa, revenim pe cea a vaii Pelesului trecînd un al doilea pinten stîncos si la capatul celei de-a 9-a serpentine poteca ne conduce pe un tapsan situat pe coama dintre V. Pelesului si V. Babei (1 825 m).


De aici se observa: spre VNV, obîrsiile vaii Babei în platou si Coltul Babei; spre NV, dincolo de V. Babei, Vf. Jepii Mari (2 075 m).


Urmam de-a coasta pe fata vaii Pelesului, pe sub peretele stîncos ce formeaza Coltii lui Nica5 si dupa 2 serpentine ale potecii, iesim pe un bot în marginea platoului Pietrei Arse (1 915 m), aproape de firul de obîrsie al vaii Pelesului. De aici poteca urca usor catre crestetul platoului, paralel cu acest fir. Dupa circa 10 min de la iesirea în platou, urcusul înceteaza într-o mica sea (1 990 m), de unde ne apare dintr-o data întinsul platoului Bucegilor.


De aici se observa: spre N în primul plan, proeminenta stîncoasa Coltul Babei, si obîrsia vaii Babei, iar în fund, succesiv, Vf. Jepii Mici (2 143 m); Mt. Caraiman (2 384 m) cu Crucea Eroilor (2 291 m) si în ultimul plan Vf. Costila (2489 m); spre NNE, Vf. Jepii Mari (2075 m); spre E m marginea platoului, Vf. Pintenul Pietrei Arse (2 007 m); spre SSV, Vf. Furnica (2 102 m); spre VNV Mt. Batrîna; spre NV în primul plan creasta Cocora si în fund, Mt. Obîrsia, cu doua vîrfuri tabulare; pe directia adînciturii dintre aceste vîrfuri, cabana Babele si putin mai la dreapta, Vf. Baba Mare (2292 m).


Din acest punct, poteca se îndreapta aproape orizontal catre NV pe deasupra obîrsiilor vaii Babei. Trecem pe lînga stadionul sportiv de altitudine de pe platoul Jepilor Mari, apoi coborînd usor printre pîlcuri de jnepeni, ajungem curînd sub linia funicularului6, unde întîlnim drumul ce vine din stînga, dinspre cab. Vîrful cu Dor. Coborîm în lungul Vîlcelului Jepilor Mari si apoi, dupa un scurt urcus pe malul drept al acestuia, ajungem la cabana Piatra Arsa (1 950 m).


Legaturi de la cab. „Piatra Arsa" spre: Cab. Pestera (57); cab. Babele (52); cab. Caraiman (52 A); Busteni sau Poiana Țapului pe V. Urlatorilor (53, 53 A); cab. Vf. cu Dor (55); cab. Zanoaga prin Laptici- Nucetu (56).


1 Aceste stînci au fost amenajate în 1897, cu prilejul vizitei la Sinaia a împaratului Austro-Ungariei, Franz-Josef.

2 Poiana întinsa pe aceasta coasta prezinta o vegetatie foarte bogata, cuprinzînd numeroase plante montane si subalpine, printre care se remarca o serie de specii endemice pentru Carpatii României ca: Aconitum lasianthum, Dianthus tenuifolius, Calamintha baumgarteni, cît si specii carpato-balcanice (dacice), ca de ex. Centaurea kotschyana si Carduus kerneri. Tot aici se mai observa numeroase pîlcuri de larice (Larix decidua), arbore conifer, cu frunzisul delicat, de un verde fraged, care toamna ia un frumos colorit galben si apoi cade.

3 în buruienisul bogat ce acopera vîlcelul abrupt de sub poteca se remarca o specie de ochiul boului sau „margareta" (Chrysanthemum rotundifolium) care nu creste decît în muntii Carpati.

4 Numele unui preot din Sinaia care mai traia, în 1910.

5 In vegetatia de pe aceste stîncarii se remarca 2 specii de plante endemice pentru Carpatii României: Ipcarigea de munte (Gypsophila petraea) cu frunze înguste si flori mici albe-rozee strînse în maciulie la vîrful tulpinii, si garofita alba de stînci (Diantbus spiculifolius), cu flori placut mirositoare; aceasta din urma este raspîndita numai în Carpatii sudici.

6 Acest funicular, lung de 16 km, traverseaza întreg masivul Bucegilor, din V. Brateiului pîna la Busteni. A fost construit în 1908 si pîna cu cîtiva ani în urma a transportat material lemnos la fabrica de celuloza Busteni. Astazi este scos din functiune.


romanian languageenglish language
 

Cauta Cazare

Exemplu: Sinaia , Hotel Continental , Valea Prahovei

 
 

Articole recente

Judetul Alba - obiective turistice

statiunea fantanele belis - o recreere de neuitat

ce imi place la - Paraul Rece

atractii turistice - Valea Prahovei

Litoral - Saturn

Zona turistica - Sfantu Gheorghe delta

Sinaia - zona turistica

slanic moldova - statiune balneara

Baile Felix - vacanta de vis

Zona Bicaz - peisaj

 
 

Aboneaza-te la Newsletter !

Cele mai noi oferte de cazare .

E-mail: 

 
 

Oferte de cazare

Poze Hotel Marea Neagra

Hotel Marea Neagra

Hotelul Marea Neagra este situat in statiunea Mamaia, la 50m de plaja, inconjurat de multa verdeata ... [ cazare Hotel Marea Neagra ]

Poze Hotel SPORT

Hotel SPORT

Situat în staţiunea turistică EFORIE NORD, la o distanţă aproximativ egală ... [ cazare Hotel SPORT ]

Poze Hotel Turist suior

Hotel Turist suior

Sunt unele locuri despre care multi dintre noi nici nu stiu ca exista. Sunt unele locuri altfel ... [ cazare Hotel Turist suior ]

Poze Hotel Cabana Vanatorilor

Hotel Cabana Vanatorilor

Situat la cea mai mare inaltime din Romania (la 1.100 m altitudine), la 25 km sud de orasul Brasov, ... [ cazare Hotel Cabana Vanatorilor ]

 
 

Tag-uri Cazare

 
administreaza cont

concurs online, concurs turism

PUBLICITATE

Aici poate fi oferta ta !

Pentru cei care doresc ca oferta lor sa fie listata aici puteti sa ne contactati, pentru a obtine mai multe detalii , folosind formularul din pagina de contact .